Premies voor autoverzekeringen gestegen in 2018 – vooral voor jongeren

Door admin, 23-08-2018

Premies voor autoverzekeringen gestegen in 2018 – vooral voor jongerenDe premies voor autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar fors gestegen. Met name jongeren moeten steeds dieper in de buidel tasten. De stijging is te wijten aan het toenemende aantal verkeersongelukken, dat weer wordt geweten aan het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur.

Je zal de eerste niet zijn: je zit in de auto na een lange dag werk en je belandt in een file. Terwijl de file zich langzaam voortbeweegt besluit je je partner te appen dat je wat later thuis bent. En net terwijl je het appje verstuurt, remt de auto voor je net iets harder dan je verwacht en je kan niet op tijd reageren. Een ongeluk, en jij bent de veroorzaker.

Verkeersongelukken in Nederland zijn toegenomen, wat een effect heeft gehad op de premies van autoverzekeringen. Verzekeraars voeren namelijk aan dat het hogere aantal verkeersongelukken komt door telefoongebruik in de auto – waardoor de bestuurder oftewel de verzekerde dus de reden is achter het hoger uitvallende kostenplaatje voor de verzekeringsmaatschappijen, die steeds meer schadeclaims binnenkrijgen. Het gevolg: een forse stijging van de premies voor autoverzekeringen, en met name jongeren tot en met 24 jaar gaan meer betalen.

De verplichte WA-verzekering is het hardst gestegen, al helemaal als de cijfers van 2016 ernaast worden gelegd. Dat is niet zo gek, want de WA-verzekering dekt de schade die je veroorzaakt bij een andere auto, en bezorgt de verzekeringsmaatschappij daarmee dus de meeste kosten. De maatschappijen lijken een link te hebben gelegd tussen het hoge mobiele telefoongebruik onder jongeren en toenemende verkeersongelukken, want de groep van 18 tot en met 24 jaar betaalt dit jaar gemiddeld maar liefst 53 procent méér voor zijn of haar WA-verzekering dan in 2016: 1.266,60 euro. Een allriskverzekering kost een jongere in Nederland tegenwoordig gemiddeld 1.392,30 euro, een stijging van 40 procent.

Een andere opvallende stijger is de groep van 55 tot en met 64 jaar. Alhoewel vaak ervaren bestuurders, is hun premie met maar liefst 41 procent toegenomen ten opzichte van 2016, en betalen ze tegenwoordig een gemiddelde premie van 389,90 euro. Daar waar jongeren meestal worden gezien als grootste veroorzakers van verkeersongelukken, bijvoorbeeld vanwege roekeloos rijgedrag, zijn autoverzekeringen voor deze doelgroep dus ook een stuk duurder geworden.

Wat verder opvalt is dat een leeftijdsverschil van één jaar al honderden euro´s kan schelen wat betreft de premie voor de WA-verzekering. De leeftijdsgroep van 25 tot en met 34 jaar betaalt tegenwoordig een premie van 580,80, en hoewel dat een stijging is van 32 procent ten opzichte van 2016, scheelt het een behoorlijke slok op de borrel als je de premie tegenover de jongste leeftijdsgroep legt. 

Appen in de auto wordt dus gezien als een reden achter de stijging van verkeersongelukken in Nederland, en dus ook als reden achter de stijging van de premies voor autoverzekeringen. Niet alleen in het verzekeringswezen, ook Justitie wil het in gevaar brengen van andere bestuurders door bij voorbeeld te appen in de auto flink aanpakken. Zo moet er een celstraf van maximaal zes jaar op het gebruik van een mobiele telefoon in de auto komen te staan. Dat dat volle gevangenissen kan opleveren, blijkt wel uit cijfers van het CBS, die uitwijzen dat één op de acht bestuurders wel eens appt achter het stuur.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.