Een auto leasen blijft populair onder veel bedrijven en hun werknemers. Toch zitten er ook mindere kanten aan, die nog wel eens vergeten worden. Want de schadevrije jaren die je opbouwt als je rondrijdt in zo´n leaseauto, kan je die wel meenemen als je een nieuwe autoverzekering neemt? En kan je nog wel een hypotheek afsluiten als je een leaseauto hebt?
Een leaseauto lijkt voor veel mensen de ideale oplossing om toch in een mooie auto te kunnen rijden, zonder dat er in één keer een gat in de bankrekening wordt geslagen. Wie kiest voor private lease bij het nemen van een nieuwe auto betaalt immers maandelijks een bedrag, en hoeft niet een duizelingwekkend aankoopbedrag in een keer op te hoesten. Een auto leasen blijft dan ook populair in Nederland, vorig jaar reden er mar liefst 85.000 leaseauto´s rond in Nederland, terwijl dat in 2013 nog maar 8500 auto´s waren. En als je daar zo over nadenkt, is die toenemende populariteit best logisch. Naast de vaste maandelijkse leasekosten betaal je verder niks aan onderhoud of reparaties, en je hoeft geen eigen kapitaal te hebben. Leasen is geweldig! Of zit er toch een addertje onder het gras?
Voor een leaseauto, of elk ander leaseproduct, betaal je over een langere periode een maandelijks vast bedrag. Als je het totale bedrag wat je uiteindelijk betaalt voor het rondrijden in een auto uiteindelijk bij elkaar optelt, kom je op een eindbedrag uit dat veel hoger ligt dan als je de auto in een keer koopt. En dat is precies het probleem: je hebt niet genoeg geld om in één keer in een grote som geld te betalen, maar wel genoeg geld om maandelijks, over 12 tot soms wel 60 maanden, een kleiner bedrag te betalen, terwijl je dus uiteindelijk veel meer kwijt bent. Zelfs als je de services die een leaseauto met zich meebrengt, als belastingen, verzekeringen en onderhoud, erbij optelt ben je over de hele periode genomen vaak alsnog veel duurder uit.
Daarnaast zitten er nog een aantal indirecte nadelen aan een leaseauto, waar men regelmatig pas achter komt als het al te laat is. Met name hogere leasecontracten wordt namelijk 65 procent van het leasebedrag dat jaarlijks betaald moet worden, geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dit bureau registreert hoeveel schulden en lopende kredieten een persoon heeft, en dat register wordt ook geraadpleegd op het moment dat iemand een hypotheek wilt afsluiten. En zo kan het voorkomen dat iemand met een duurdere leaseauto veel minder geld kan lenen om een huis te kopen. Dat hadden ze je niet verteld, toen ze je die mooie auto aanboden.
Wie een leaseauto wilt moet bewust zijn van de risico´s en gevolgen die dat met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld goed na over hoeveel kilometers je verwacht er op jaarlijkse basis mee te maken, want hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt. Wil je een nieuwe auto leasen of een tweedehandsauto leasen? Ook dat maakt een verschil in prijs. Verder is het belangrijk om te kijken of je schadevrije jaren hebt opgebouwd, want veel leasemaatschappijen vertaald zich dat in een lagere prijs voor de autoverzekering. Echter, wie na het leasen van een auto weer besluit een eigen auto aan te schaffen, kan bedrogen uitkomen, aangezien een leasemaatschappij tot op de kleinste krasjes claimt, waardoor bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering soms blijkt dat je veel minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan gedacht.
Reacties