Hoe bepaalt de autoverzekeraar mijn premie?

Door admin, 26-04-2014

Je kunt online een premieberekening doen, op het moment dat je een autoverzekering af wilt sluiten. Hoe komt een verzekeraar eigenlijk tot deze premie en hoe kun je hier eventueel zelf op inspelen? De verzekeraar kijkt voor een autoverzekering onder andere naar de regio waarin je woont, de kenmerken van de auto en natuurlijk jouw persoonlijke ervaring.

Regio waarin je woont
De Consumentenbond deed onderzoek naar de verschillen tussen het platteland en de stad. Hieruit blijkt dat je gemiddeld 24% meer premie betaalt wanneer je uit een van de grote steden komt, dan wanneer je een allrisk verzekering op het platteland af zou sluiten. De verschillen variëren per verzekeraar en lopen op van 8 - 44%.

De meeste verzekeraars werken echter niet meer op basis van regio’s, maar gaan uit van jouw postcode. Ze koppelen de schadeclaims die ze ontvangen aan de postcodes, om per postcode te kunnen bepalen hoe groot de kans op schade is. Worden er bij jou in de buurt vaak auto’s gestolen of is er regelmatig sprake van ruitschade? Dan is de kans groot dat jouw autoverzekering duurder uit zal vallen, dan bij je familie die verderop in dezelfde plaats woont.

Kenmerken van de auto
Daarnaast kijkt de autoverzekeraar natuurlijk goed naar de kenmerken van de auto. De verzekeraar gaat uit van de oorspronkelijke cataloguswaarde of de meest recente nieuwprijs. Daarnaast kan de verzekeraar rekening houden met de cilinderinhoud, het accerelatievermogen en bijvoorbeeld de leeftijd van de auto. Verzekeraars spreken in een aantal gevallen van een ‘klassieker’, wanneer de auto voor 1993 gebouwd werd. Dit is vervolgens van invloed op de premie.

Persoonlijke ervaring
Ten derde is het jouw persoonlijke ervaring en schadeverleden dat een belangrijke rol speelt. Verzekeraars maken voor de autoverzekering gebruik van de bonus-malus ladder, waarop je kunt klimmen door geen schade te claimen. Na een geclaimde schade val je 4 - 6 treden terug en zal de verzekeringspremie flink hoger worden.

Rijd je weinig kilometers per jaar? Dan zal de premie doorgaans lager uitvallen dan wanneer je dagelijks op de weg zit en daardoor veel afstand aflegt. Het risico is dan immers groter dat je vroeg of laat een keer betrokken raakt bij een ongeval. Bestuurders jonger dan 25 of ouder dan 65 betalen bij de meeste verzekeraars een relatief hoge premie, omdat zij behoren tot de zogeheten risicogroepen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.