Er wordt minder ingebroken in woningen. Maar er wordt nog steeds in veel auto’s ingebroken. En als dat gebeurt, wat kan je dan claimen?
Het aantal woninginbraken is al enkele jaren fors aan het dalen. Daar tegenover staat dat het aantal auto-inbraken nog steeds hoog is. En hoeveel ook het aantal auto-inbraken daalt, vond er vorig jaar bijvoorbeeld elke tien minuten ergens in Nederland een auto-inbraak plaats, of zo’n 146 auto-inbraken per dag, met een totaal van bijna 55,000 auto-inbraken.
Voor sommige autobezitters blijft het niet bij “slechts” een inbraak: voor elke vijf auto-inbraken, wordt er gelijk een auto meegenomen. Dat gebeurt met name in Limburg: op vijf auto-inbraken worden er twee auto’s gestolen. In Utrecht zijn de cijfers beter: voor elke 16,7 inbraken wordt daar één auto gestolen. Voor de autobezitters die een geluk bij een ongeluk hebben en in elk geval hun auto nog hebben, rest er een gesprek met de verzekering.
Want in het geval van een auto-inbraak, waarbij losse spullen als zonnebrillen of laptops tot auto-apparatuur als de stereo, de navigatie of televisieschermpjes kunnen worden meegenomen, is het niet altijd duidelijk wat er wordt verzekerd. Een zonnebril is immers geen onderdeel van de auto, een stereo-installatie kan je zelf ingebouwd hebben, terwijl de radio juist bij het model zat toen je hem kocht.
Maar wat wordt nou eigenlijk verzekerd?
En juist omdat die spullen zo verschillen in waarde weten mensen vaak niet wat ze wel en niet kunnen claimen. Als je bijvoorbeeld schade hebt aan je auto of als er bepaalde accessoires van de auto zijn gestolen of beschadigd die echt onderdeel van de auto uitmaken, kan je die vergoed krijgen als je een volledig – of beperkt cascodekking hebt. Radio, autovelgen, airbags – allemaal voorbeelden van onderdelen van een auto die vergoed worden bij auto-inbraak, als je een van de bovengenoemde verzekeringen hebt. Een WA-verzekering zal niets dekken.
Reacties